Partium - Carastelec


A Kárásztelek Pezsgőpincészet egy újraültetett történelem, évszázados bortermő terület visszahelyezése arra a domboldara, ahol már az 1770-es jozefiniánus térkép készítői szőlőterületet rajzoltak. Itt készülnek pezsgőink és boraink és hisszük, hogy méltó hírvivői annak a sokszázéves történetnek, ami mögötte áll.

Körösvidék Erdély egyik legrégebbi szőlőtermő vidéke. Az észak-erdélyi szigethegységben, a Szilágyi-medence – melynek közepében fekszik Kárásztelek – talajösszetételéről híres, melynek csillámpala és csillámkvarcit tartalma az itt születő borok eleganciáját, gyümölcsösségét, üdeségét garantálja.

Ez a terroir tehát a minőségi borok előállításának elengedhetetlen feltétele, nem véletlenül vagyunk tehát a kárászteleki dombokon, küldetésünk ugyanis a kiváló minőségű pezsgők készítése, ami felülír minden más célt. Ennek biztosítéka, a terroir-on kívül az elkötelezettség, a hozzáértés és a törődés, amivel a mindennapi szőlőgondozási és borkészítési munkálatokat végezzük.

A szőlőültetvény egy déli fekvésű domboldalon terül el, egy természetes amfiteátrumot alkotva, ami egy olyan különleges mikroklímát képez, ami az itt ültetett – főleg koránérő – szőlőfajtáknak kedvez.

A szőlőfajták kiválasztásánál elsődleges szempont a jó pezsgő alapbor volt. Az észak-erdélyi hűvös klíma a fehér fajták és a korán érő kékszőlők otthona, amiből megfelelően magas savtartalmú borok születnek, melyek kiváló alapjai pezsgőknek, gyöngyöző- és csendes boroknak.

A kékszőlők közül a Pinot Noir fajta ültetvényünk majdnem felét teszi ki, mely egy hűvösebb klímát kedvelő fajta és különösen gyümölcsös, elegáns borokat ad, valamint a legfontosabb a hagyományos pezsgőalapfajták közül, melynek mélységet, teltséget, komplexitást kölcsönöz.

A fehér szőlők közül, az erdélyi gyökerekkel rendelkező Királyleánykára, és a szintén hűvösebb klímát kedvelő Rajnai Rizlingre esett a választás az ültetvény megtervezésekor. A teljes 22,4 hektár összefüggő szőlőterület 2011-ben lett telepítve.

A 2013-ban átadott, 1600 m2 területű pinceépület európai színvonalú, ultramodern technológiával rendelkezik.

A reduktív eljáráshoz használt 2300 hektoliteres erjesztő tartály kapacitásunk mellett, az oxidatív módszerrel készült boraink előállításához 225 és 500 literes magyar tölgyfahordókat használunk.

A pezsgőgyártás minden mozzanata, az első és második erjesztéstől a degorzsáláson keresztül a palackozásig és címkézésig a saját pincénkben történik.

A 2017 májusában megjelent tradicionális módszerrel – azaz kizárólag palackban érleléssel – készült pezsgőcsalád a CARASSIA nevet viseli és már az első évjárat nagy sikert aratott a hazai és a nemzetközi piacon, illetve nemzetközi versenyeken is.

A pezsgőkön kívül kínálatunkat két gyöngyöző bor (Friza, Friza Rosé), tölgyfa hordóban érlelt fehér (Vinca Sophia) és vörös bor (Vinca Benedict) és egy reduktív eljárással készült rajnai rizling (Vinca Theresia) képezik.

Amennyiben szeretne ellátogatni pincékbe egy borkóstolóra,

keressen minket az alábbi elérhetőségeken:

Cím: Kárásztelek (Carastelec) 604 sz., Szilágy (Salaj) megye, Románia

Mobil: +40 740 040 777 

Email: info@carastelecwinery.com 

Web: www.carastelecwinery.com