Őrvidék - Ráspi Borászat


Horváth József, közismertebb nevén Ráspi, Fertőrákos és Fertőmeggyes településein gazdálkodik. Különc, igazságkereső és szókimondó természetével az egész Kárpát-medencei magyar borászat egyik legérdekesebb alakja. A borászat szellemisége alapvető elvszerűség: alkotni és elkápráztatni!


Fertőrákosi pincéjébe és éttermébe évente zarándokolnak el a Ráspi borok és ételek rajongói.
Szőlőbirtoka 21 hektárnyi terület, ahol 30 -80 éves tőkék határozzák meg az ültetvények szerkezetét, amely öreg tőkék gyökerei 20-25 méter mélyen is utat találnak maguknak a meszes-köves talajban. Biodinamikusan készített borai minerálisak: “sűrű szövésűek” és hosszú életűek. A drasztikus hozamkorlátozásnak köszönhetően hektáronként tízszer kevesebbet szüretel, ugyanakkor ettől válnak az évjáratos borai sokkal tartalmasabbakká.
 
 
Az Újhegy, Kraftner, Kereszthegy, Savanyúkút dűlőkben szüretelt szőlőből készít kékfrankos, zweigelt, leányka, pinot noir, syrah, merlot, kadarka, csókaszőlő, furmint, zöldveltelini, irsai olivér, cabernet sauvignon borokat.
Zweigelt válogatását Jancis Robinson, a méltán híres brit borkritikus hölgy is nagyra tartotta.
Évente mintegy 35 ezer palack bor készül a pincénél.

A Ráspi borászat és étterem panzióval is felszerelt, vagyis az idelátogató vendégeknek kellemes szálláslehetőséget is tudnak biztosítani. 
 
Weboldal: www.raspi.hu
 
Kontakt:  9421, Fertőrákos, Fő utca 72.
               +36 99 355 146

               raspi@raspi.hu