A Zalai dombság délnyugati csücskét körülölelő úton a pillanatnyi határt átlépve a szlovén oldalon Hosszúfalu, Alsólendva, Csente, Völgyifalu és végül Pince településeken áthaladva Tornyiszentmiklósnál érhetünk vissza ismét Magyarországra. Az öt szlovéniai településhez valaha 630 hektár szőlőterület tartozott, mára ez a szőlőterület 400 hektárra csökkent. Ezek a szőlőhegyek gondosan ápoltak, műveltek éles ellentétben a közeli magyarországi területekkel, ahol a tradicionálisan művelt földek mintegy 80 százalékban gazdátlanul elparlagosodtak. Szlovéniában a múlt érában nem volt kuláküldözés, nem zaklatták az egyéni gazdálkodókat, így megmaradhatott a szőlőművelés és a borkultúra folyamatossága is.
Lendva település fölé magasodó várát látogatásával megtisztelte Szilágyi Erzsébet, Mátyás király, de birtokolták a Nádasdyak, az Esterházyak is. A Szentháromság kápolnában a törökverő Hadik Mihály előtt is tiszteleghetünk. Szlovénia legkeletibb városát szőlővel sűrűn beültetett dombok veszik körül, ahol borút vezet pincétől pincéig.
A település felett húzódó domboldalakon az Olaszrizling uralja területet, de ízletes borokat ad a Sauvignon blanc, a Chardonnay, a Rajnai rizling, a Zöldszilváni, a Kerner, a Sárga muskotály és a Tramini is.
Lendva szőlőhegyén 2015-ben impozáns kilátót építettek. A Vinarium torony 53,5 méter magasságával pompás 360o-os kilátást nyújt a tájra.
A kilátó alatt találjuk Rozsmán István pincészetét.
Rozsmán István, a Magyar Bor Akadémia, a Da Bibere borlovagrend, az Európai Borrend, a Maribori Sommelier Szövetség tagja. Ahogy elmondta, a Muravidéki Borvidéket – ahová Lendva is tartozik – meredek domboldalakon megkapaszkodó kisebb fél hektáros birtokok jellemzik. Valamikor több mint négyezer gazda művelte a szőlőt a hegyen, s rövid hanyatlás után ma újra virul a terület. Az összesen öt helyen található, egy hektár alatti területéről évente 4-5 ezer palack bort értékesít. A mennyiséget nem csak a raktárhiány korlátozza, de azért sem vállal többet, mert véleménye szerint az már a minőség rovására menne.
„Hétköznapi borból van elég, különlegességeket kell a vendég asztalára tenni”- vallja Rozsmán István, így készített már késői szüretelésű bort, jégbort, de még pezsgőt is. Birtokán Olasz-, és Rajnai Rizling, Chardonnay, Szürkebarát, Pinot Blanc, Pinot Noir, valamint Kékfrankos található.
Rozsmán István boraiban a kézműves technológia minden szépsége érvényesül.