Muravidék - Huzimec Pincészet


Muravidék, Szlovénia északkeleti részén fekvő borvidék. A Mura folyó vonulata, valamint a meredek hegydűlők jó hatással vannak a szőlő beérésére. Jellegzetes a vidékre az agyagos talaj, ezáltal a borok karakterisztikus savtartalma. A vidék szőlőtermő területe kb. 600 ha. Főképp fehérboros vidék, az itt termelt borok kb. 60 %- át az olaszrizling uralja.

HUZIMEC ZOLTÁN vagyok, 25 éve vásároltam azt a területet, melyen jelenleg gazdálkodom. Mindig közel állt hozzám a természet ősi teremtett formája, meglátva ezt a területet, különös érzés kerített hatalmába: ez a föld, mely hiába kerül a tulajdonomba, nem az enyém, vissza kell adni a természetnek, az utódainkon keresztül. Ez a romantikus érzés teremtette meg bennem azt a gondolatot, hogy bio gazdálkodással foglalkozzak. Fontosnak tartottam magam és szeretteim asztalára olyan minőségi bort tenni, mely minél jobban megközelíti az ősi ízt. A döntés, hogy bio szőlészettel foglalkozzam - nem volt nehéz, hiszen a szőlő termesztésében és a bor készítésében ragaszkodtam a tradíciókhoz. A kivitelezéshez hosszú-hosszú évek lelkes munkájára volt szükség, mindez megérte, hiszen az Ön, Önök kezébe olyan minőségi bor került a névjegyemmel, melyet tiszta szívből ajánlok. Életfilozófiám, miszerint a természetet kölcsönkaptam, ezt meg kell őriznem, tovább kell adni, úgy, ahogy én kaptam.


Évek óta foglalkozom szőlőtermesztéssel, borászattal. Termőterületem mindössze 1 hektárnyi, melyet a 2000-es évben telepítettem be. Bioszőlészetemben figyelemmel kísérem az évszakok és napszakok ritmikáját, a csillagok és bolygók mozgását, ezek vonalvezetése alapján végzem a különféle szőlészeti munkálatokat. A biogazdálkodás megkívánja, úgy a talaj ásványi anyag készletének egyensúlyban tartását, mind a gyógynövény alapon nyugvó növényvédelmet. A talaj ásványi anyag javítását a sorközbe vetett (facelia, fehér lóhere, lucerna, bíbor stb.) növényekkel pótolom. Permetezéshez kora tavasszal különféle gyógyteákat használok (kamilla, gyermekláncfű, kákics, mezei zsurló, csalán, cickafark stb.) amelyek megerősítik a tőke ellenálló képességét a betegségekkel szemben. Mindezek mellett a megengedett réz és kén tartalmú szer használata a biogazdálkodásban. Tőkénként a hagyományos mennyiséggel (2-3 liter) szemben én mindössze 1 liter bort termelek.
 
Pincészetünk különleges élményt nyújt: minősített bioboraink előállításával arra törekszünk, hogy a metszéstől a palackozásig a legjobban megközelítse az ősi termelési formát.
Sajt, bor, kenyér- a Szentháromság. Hiszünk ebben a nagy igazságban!
Turisztikai vendéglátásunkban saját készítésű sajtokkal, kemencében sütött kenyerekkel, hazai, ill. tájjellegű finomságokkal  várjuk a hozzánk érkező vendégeket.
Műhelymunka keretében kenyeret sütünk, úgy, ahogy nagyanyáink örökségül ránk hagyták, kovásszal, tekenőben.
Limitált szériájú borainkat elsősorban olyan partnereknek ill. vendégkörnek szeretnénk ajánlani illetve vonzóvá tenni, akik érdeklődéssel vannak a biotermékek iránt.
Saját termesztésű gyümölcsökből pálinkát, borpárlatot készítünk ( körte, barack, feketeribizli, calvados, konyak, szőlőből: tramini, izabella, irsai olivér )
A saját készítésű lekvárok, rostos ivólevek szintén közkedveltek a vendégasztalon.
 
Borfajták:

Sauvignon blanc, Tramini, Olaszrizling, Rajnai rizling, Rizlingszilváni.
 
Weboldal: www.huzimec.si
Kontakt: Huzimec Zoltán
 
9220, Lendva, Szlovénia
Hosszúfaluhegy 32B ( Dolgovaške Gorice 32B )
Mobil: +386 70 297 994
email: zhuzimec@gmail.com