Borvidékek

Ménes-Magyarádi borvidék


Más néven Arad-hegyaljai borvidék. Az egyik legrégebbi borvidék, amely a Kárpát-medencében helyezkedik el. Alapvetően két nagy egységet foglal magába: a Ménes-hegyalját és a Magyarádi-hagyaljat. Egy körülbelül 50 km-es sávban helyezkedik el a Maros és a Fehér-Körös folyók között.

Alapjait állítólag Probulus római császár fektette le a római korban, de az biztos, hogy már I. István király idejében említve volt a csanádi püspökség egyik oklevelében.

Az Osztrák-Magyar Monarchia Írásban és Képben c. sorozat kötete a következő módon jellemzett: „A vörös bort adó vidékek között első helyen áll Ménes és Arad vidéke, hol némely években a kiválóan agyagos talajban a kadarka annyira túlérik, hogy vörös aszúbor is készíthető belőle. Egyébként is a ménesi vörösbor, még ha nem édes is, mindig első vörös bora Magyarországnak úgy alkotórészeinek kellemes harmóniája, mint szép sötét színe és kellemes zamatja miatt.”

Legjellemzőbb szőlőfajtái: cabernet sauvignon, pinot noir, merlot, kadarka, nagyburgundi kék, olaszrizling, stb.

A borvidék egy megközelítőleg 50 km hosszúságú sávot alkot a Maros és a Fehér-Körös folyók között, a Zarándi- hegység nyugati oldalán. Kedvező fekvése, talajadottságai, valamint a hegyoldalain termett borkülönlegességek miatt méltán sorolhatjuk a Kárpát-medence legkiválóbb szőlővidékei közé. Az írásos források a 11. századtól fogva említik a táj szőlőhegyeit, amelyek a török hódításig jelentős mennyiségű bort adtak. A 17. század végi harcok következtében a szőlők csaknem kipusztultak, az uradalmi promontóriumok fejlődése csak az 1820-as évektől indult meg. A borvidék északi részén, Magyarád környékén a fehér, Ménes térségében viszont a vörös borok számítottak meghatározónak. A kadarka kedvező években töppedő bogyóiból szűrték a ménesi aszút, ami különlegességnek számított országszerte. A több évszázados pincéken kívül a borvidék jellegzetes építményei közé tartoztak a kolnák, amelyek a szőlőfeldolgozás és a bortárolás mellett állandó kintlakásra is alkalmasak voltak. A borkereskedelem központja Arad városa volt, amelyet a 20. század elejétől villamosvonal kötötte össze a szőlőhegyekkel.Rittner Tibor

Szőlőnk a Bihardiószeghez tartozó Jankán van, három kissebb parcelléban, összesen 2,2 Ha. A vidék jellegzetessége az agyagos talaj, ami a mostani felmelegesési viszonyok közt előnyt jelent, a szőlőinkből kinyert borok savassága megfelelő még mindig, a diószegi bort még most is meg lehet harapni. Napsüséses napok száma magas, hőmérséklet ingadozás nem jellemző, a nyári ködös reggelek viszont egyre gyakoribbak.

Ugy a szőlő, mint a pince, a Nagyváradot Szatmárral összekötő DN19-es országúttól kb 5oo méterre található, rálátás van a pincétől Diószegre, jobbra Nagykágya, Csokaly balra Nagyjanka, Félegyháza, mig a távolban fellelhető a magyarországi Léta tornya is.A család 2 pincével rendelkezik, mindkettő téglával kirakott pince, egységesen 12 m hosszú, szélessége 3,5 m, és a hőmérséklet 12-14 C, évszaktól függetlenül. A szőlő feldolgozása a pince körül történik, a borok tárolása , inox edényekben és tölgyfa hordókban, fajtánként elkészitve, a pincében történik.

Nagy szeretettel szervezünk barangolást a szőlőben, borkóstolást, eszközbemutatást  a pince előtti teraszon, egy árnyékos filagóriában, fogattal való kirándulást a környező dombokon, gyümölcskóstolást a barackosban, ami ugyancsak hozzánk tartozik.

Bihardiószegen, feleségem anyai ágon örökölt 22 ár területén szőlőt telepítettem apósom szakmai támogatása mellett, és  azonnal 4 fajtát( Ottonel Muskotály, Királyleányka, Szürkebarát, Kékfrankos), hogy rögtön meglegyen egy fél borsor egy borkóstolóhoz. 2009-ben lehetett leghamarabb pályázni szőlőtelepítésre, úttörőként elsőnek sikerült Bihar megyében újabb 55 ár szőlőt telepítenem úgy, hogy a szőlőfaj paletta bővüljön Merlot, Cabernet és Sauvignon szőlőfajtákkal. 2014-ben, lányommal, ( aki azóta kertészmérnök, és szőlész-borész) újabb 1 hektár szőlőt telepítettünk, kiegészitve a palettát Sauvignon Blanc, Olaszrizling és Pinot Noir fajtákkal.  Boraink szépen fejlődnek, megállják a helyüket hazai, és nemzetközi szinten is, borszerető közönségünk értékeli a munkánkat. Az Érmellék és főleg Bihardiószeg ékessége a Zichy Gróf által világhírűvé tett Bakator szőlő, amely szinte teljesen kiveszett a környékről, de megfelelő odafigyeléssel és támogatással  újra meghonosodni látszik. Pályázat útján nekünk is sikerült 800 tő Bakatort telepíteni, egy meredek parton, mely jövőre fog termőre fordulni, akkor majd kóstolhatunk ilyen különlegességet a Rittner Vinárium pincéjében.Seprődi József

GOOD VIN KFT Seprődi borászat

A borászat Erdélyben, Dicsőszentmártonban a 14 B út mentén ,Marosvásárhelytől 40 km, Medgyestől 22 km, a Kisküküllő völgyében található. A szőllődombok tengerszint fölötti magassága 350-550 m között változik. Az évi középhőmérséklet 9-12 Celsius fok,csapadékmennyiség 600mm,napsütéses órák száma 1500-1900 óra.
A talaj barna erdőtalaj,agyag vagy agyagos vályog.A pedoklimai tényezők kitűnőek a minőségi fehérborok előállitására.
Borászatunk kézműves borászat,boraink reduktiv és oxidativ technológiával készülnek.
Tárolókapacitás 60 ezer liter, zömében fahordós érlelési lehetőséggel.
A pincék Dicsőszentmártonban és Szőkefalván a Petrechevics Horváth kastély alatt találhatók.
Szállás és étkezési lehetőség Dicsőszentmártonban,Báznán,Medgyesen lehetséges.
Szolgáltatásaink: Borkóstolók szervezése , külön kérésre a szászcsávási cigányzenekar közreműködésével, a borvidék ismertetése, borkóstolás vásárlási lehetőséggel.
A GOOD VIN KFT 2000-ben lett bejegyezve. A minőségi garanciát Seprődi József a 40 éves szakmai tapasztalattal rendelkező kertészmérnök, bor marketing manager, a Román Borkóstoló Társaság tagja biztositja.
A Kibédről származó székely borász Seprődi János zenetudós leszármazottja.
A borászat jellegzetes borai:Chardonnay telt ,fajtajelleges,hosszú lecsengésű, igazi nagy bor.
több borverseny aranyérmese.

Ottonel Muskotály,intenziv illat, aroma,gyakran kevés maradék cukor mögé megbújó finom savakkal.
Királyleányka,friss,üde,diszkrét citrusos aroma,élénk savakkal.Nem hazudtolja meg származási helyét a Küküllőmentét.
Fekete Leányka,őshonos fajta,rubinvörös szin,izében feketeribizli lekvár szilvakotyó. Méltó a tiszteletre.
Haranglábi Szürkebarát,Rajnai Rizling,a szatmári grófok bora.
Jánoshegyi, több mint 100 éves telepitésről származó vegyes bor.

Események: Márton napi újbor szentelés,libavacsora,muzsikál a szászcsávási cigányzenekar.
Seprődi József Borának Baráti Körének borkóstolói Székelyudvarhelyen,Gyergyószentmiklóson,Korondon,Dicsőszentmártonban. A baráti körnek 35 tagja van.
Seprődi József
Tarnaveni,str.Republicii nr.1.jud.Mures cod.545600
telefon:0722559251
            0745276158
e-mail seprodi_jozsef@yahoo.comTakács Pincészet

Csombordhoz tartozó szentkirályi hegy a hagyományos borvidéki besorolás szerint az Erdélyi Hegyalja borvidék Nagyenyedi körzetéhez tartozik. Csombord (Ciumbrud) az erdélyi szőlőhegyek koronagyémántja. Azzá teszi a Maros éghajlatának szelídítő közelsége, a szőlőhegy kiváló déli fekvése, melynek nyomán minden szőlőkaró akár napóra pálcájának is beválhatna.

A Nagyenyedi Takács Pincészet a Csombordhoz tartozó szentkirályi hegyen termett szőlőből készülnek.. A szőlő feldolgozása korszerű felszereléssel történik, a borok érlelése tölgyfahordókban és acéltartályokban megy végbe.

A borászat művészet, a bor művészi alkotás!
Megismerni a borvidéket, pincészetünket, személyes kapcsolatban kerülni a borok szép világával, egyben kikapcsolódni, ez a borturizmus melyet a nagyenyedi Takács Pincészet ajánl vendégeinek. A borturizmus kapcsán a turisták részt vehetnek borkóstoláson, borvacsorákon, boresteken, meglátogathatják pincészetünket, részesei lehetnek bortúráknak, megismerkedhetnek a borkultúra kuriózumaival.

A nagyenyedi Takács Pincészet pincészet 2008-ban alakult, borásza Takács Attila. Már egy évtized tapasztalatával a hátunk mögött ma már tisztán látjuk, hogy felelősségteljes feladatot kaptunk a sorstól, az élettől és azoktól az emberektől akik utat mutattak nekünk ebben a világban. Ez a feladat pedig nem más, mint boraink kifinomultsága, letisztult, elegáns megjelenésük betöltsék e közvetítő szerepet és visszaadni azt a természeti csodát és felhalmozott emberi értéket, amelyet Erdély Hegyalja és egyben Csombord borvidéke magában foglal és elviszi Csombord borvidékét a nagyvilágba. A Takács Pincészet a Csombordi borvidék egyik meghatározó borászata. Szeretnénk tudatosítani a látogatókban, hogy a bor a tájban a helyi hagyományokból táplálkozva születik, ezért létfontosságú, hogy megőrizzük és bemutassuk kulturális és természeti értékeinket is.

Ízelítő webshopunk kínálatából
Kárpátok Bora
Fehér 2016 (0,75L)
Fehér | Száraz | 12,5% alk.

3.500 Ft

További információ

Kárpátok Bora
Olaszrizling (0,75L)
Fehér | Száraz | 12,5% alk.

3.900 Ft

További információ

Kárpátok Bora
Kárpáti Szerelem (0,75L)
Vörös | Száraz | 13,0% alk.

2.900 Ft

További információ

Kárpátok Bora
Kárpátor 2016 (0,75L)
Vörös | Száraz | 13,5% alk.

5.000 Ft

További információ