Borvidékek

Beregszász-Nagyszőllősi borvidék


A Beregszász-Nagyszőllősi borvidék eredete Probulus római császár idejére vezethető vissza, ugyanis Ő adta parancsba, hogy ültessenek szőlőt az északi vármegyékben. A tatárjárás után IV. Béla német és olasz szőlészeket hívott meg ide, az első 10 évben a borászoknak és borkereskedőknek nem kellett adót és egyházi járulékot fizetniük. Történelmi központja a Fekete-hegy, itt termesztettek először szőlőt. Mára népszerű fajták a rizling, furmint, bakator stb.

Bereg és Ugocsa, valamint Zemplén vármegye egy részét foglalta magában. Beregszászon furmintot termesztettek leginkább, amit görénynek, a kaszonyi és a somi hegyeken dömjének neveztek. Említést érdemel még az erdei vagy fehér, a meggy illetve tüdőszínű, a rózsás, a beregi és meggyszín bakar, valamint a járdovány. A munkácsi bor szelíd, kellemes és savanykás volt, amely a rajnaihoz hasonlított leginkább. Savanyúvízzel vegyítve erősen pezsgett, egyes korabeli vélkedések szerint leginkább a vesére gyakorolt kedvező hatást, de alkalmasnak bizonyult a jókedv és a vidámság megteremtésére is. A beregszászi, a muzsaji és a benei borok tüzessége érlelés után keserű mandula zamattal párosult. A kőbevájt pincékben szamorodnit és jeles aszúborokat is érleltek, amelyek a hegyaljai nedűkhöz hasonlítottak. A beregszászi borokat leginkább Lengyelországba szállították, de a Hegyaljára is vittek belőlük. A 19. század végén a nagy mennyiségű csemegeszőlőt értékesítettek a Kárpátokon túli térségeken, elsősorban Lembergben.Bíró Ernő

A szőlőhegy Kárpátalján, az Északkeleti-Kárpátokban található. A megye területének csaknem 80%-át alacsony és középmagas hegység foglalja el. Kárpátalja éghajlata ennek megfelelően a nedves kontinentális éghajlattípushoz tartozik, ezáltal a Kárpát-medence egyik legcsapadékosabb része. A szőlőhegy Benében található, 12 km-re Beregszásztól. Egy hektárt felölelő szőlőültetvényen mintegy 30 fajta szőlő terem. A termőtalaj vulkanikus kőzetű, riolit-tufa. 500 tőke karósszőlő.

A borokat a hegyoldalra épített borospincében érlelem. A lakóházunk mögött, az udvarunkon is található fő klimatizált borospince és présház, amelyben a bor előállítása és tárolása történik. A pince mikroklímája nagyon jót tesz a benne tárolt bornak, középhőmérséklete egész év folyamán 16°C.

A 2000-es évek elejétől kezdtünk el borkóstolókat tartani.
Részt veszünk Kárpátalján belüli borfesztiválokon és versenyeken.
A beregszászi Szent Vencel Borrend tagja vagyok, a borrend 2003-ban jött létre, azokat igyekeznek borlovaggá avatni, akik jelentős teljesítményt mutatnak fel a kárpátaljai borkultúra ápolása területén.
Emellett benne vagyok a 2018-ban alakult Kárpátaljai Magyar Borászok Egyesületében.

Komolyabban apósom, Dupáj István kezdett el foglalkozni szőlőműveléssel a családban. 1991-ben negyven szoteken (egy szotek száz négyzetméternek felel meg). Első lépésként kivágtuk a régi, elhanyagolt tőkéket, majd újabb szőlőfajtákat ültetett.
Kezdetben apósom csak a csemegeszőlőt adta el. Akkoriban még kevés bort készített.
Idővel megnőtt a kereslet a minőségi borok iránt, s így apósom és én még több szőlőt ültetettünk.Pák Ferenc Pincészete

A szőlő területe saját kertben található, melynek mérete kb. 15 hektár.

Borház, borkóstoló épülete már megvan, de még befejezésre vár.

Mivel az építkezés nincs befejezve csak néhány közeli barátot, meghívottakat tudunk fogadni borkóstolás céljából.

Már nagyszüleink is szőlőtermesztéssel, borászattal foglalkoztak.Parászka Pincészet

Beregszásztól közelében fekszik Bene község, Kárpátalja nyugati részében a Tisza folyótól (Magyar-Ukrán határ) néhány kilóméterre, a Borzsa folyó keleti partján. A beregvidéki (Alsó-Bereg-Ugocsa) hegyvonulat déli oldalán, tehát a hegy (ezáltal a szőlősorok is) merőleges a nap pályájával, ez által reggeltől estig élvezhetik a napsütés előnyeit a tőkék.  A kőzetet szilárd riolit tufa kőzet alkotja, tetején vékony erdei lösz talajjal.

A borászatban mindkét, a szakmában használt technológia megtalálható. A tradicionális hordós illetve a modernebbnek számító reduktív erjesztés és érlelés egyaránt. Rendelkezünk egy 100 éves sziklába vájt boros pincével, melyet még az Osztrák-Magyar Monarchia idején törtek ki olasz hadifoglyok. Ezen kívül feldolgozó, présház (borház) és még egy pince (ez már épített és klímatizált) áll rendelkezésünkre.

Mint a legtöbb borászatban, nálunk is lehetőség van borkóstolókra bejelentkezni. Ezeken az alkalmakon nem csak a szakmai tudás és a borkultúra elmélyítése a cél, hanem a vendégek jó hangulatának a biztosítása is. külön kérésre birtok látogatás és szőlő kóstoló is megvalósítható.

A családunk már több generációja készít tüzes, lángnyelvű nedűket. Édesapánk (Parászka György) a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára volt, gyakorlatot oktatott, 2013-as halála után nagyobbik fia Gergely vette át a helyét a tanári szakmában. Jelenleg a Parászka Pincészet két oszlopos tagja a korábban említett Gergely és fiatalabb testvére László. Mindketten tagjai a Szent Vencel Beregszászi Borrendnek.

 Sass Családi Pincészet

Ültetvényeink legnagyobb része a Hazanéző-dűlőben találhatóak, és 7 ha termőszőlőt, illetve 2 ha új telepítésű területet ápolunk. Jellemző az ültetvényeinkre a perlites, riolittufás alapkőzet és az agyagos termőréteg. Káliumban gazdag termőterületről van szó. A szőlőhegy keleti és déli oldalán is termesztünk szőlőt. Az ültetvények kora 40-50 év. A hegy közvetlen szomszédságában perlitbánya található.

A borászatnál egyaránt készítünk tartályos és fahordós tételeket. A fehér szőlőfajtákat gyorsan és kíméletesen dolgozzuk fel, gyakran egészfürtös préselést alkalmazunk. A vörös cefrét kádakban erjesztjük, naponta egyszer végzünk kíméletes, kézi csömöszölést. Fahordóink helyi tölgyből, salánki kádárok által készülnek. Többségében 220 literes Szerednyei hordókat használunk. A feldolgozótól néhány száz méterre található egy kispince, ahol szintén történik fahordós érlelés, illetve itt fogadjuk vendégeinket.

Kóstolótermünk 50 fő fogadására alkalmas. A borkóstolás vezetése magyar nyelven történik, és 8-12 tételt foglal magába igénytől függően, plusz egy bor-, vagy gyümölcspárlat kóstolását, illetve öt különböző borkorcsolyát tartalmaz. A vendégek betekintést nyerhetnek a kárpátaljai borvilág történelmi és aktuális életébe, megismerkedhetnek a tradicionális szőlőfajtákból készült borokkal. Bemutatjuk a borkészítési technológiánkat, illetve a Sass család borászati hagyományait.

A borászatot Sass Károly alapította. Bár nagyon régi borászati hagyományokkal rendelkezik a Sass család, mégis csak a 2000-es évek elején kezdtünk el borkóstoltatással, vendégek fogadásával foglalkozni. Ez annak is köszönhető, hogy a szőlőterületeket a Szovjetunióban államosították, és a rendszerváltás után is nehéz a kistermelőknek a területszerzés.
Károly fia, Zsolt is borász, illetve unokája, Krisztián szőlész-borász mérnök. Ők hárman, illetve Zsolt felesége, Éva is tagja a Beregszászi Szent Vencel borlovagrendnek. A vendégeket Károly, és felesége Zsuzsanna fogadja hagyományos, kígyósi pincészetükben. Simon Pince

Simon István szőlészete és borászata Kárpátalján, Nagyszőlőstől 20 km-re található Gyulán. A szőlőhegy az ú.n. Ardai hegyen található, fekvése délnyugati, a talaj vulkanikus eredetű. A kolhoz idejében ezen a területen teraszokon termesztettek szőlőt, ennek nyomai még ma is jól láthatóak. A szovjet időkben ezeket kivágták.

A pincénk új építésű. 2014-ben épült 8x15m (120m2), fölötte présház, feldolgozó van kialakítva. Van egy régi kis pince is, itt tartjuk a lepalackozott borokat. Vendégházunk is elkészült, de még nincs bebútorozva, így vendégek elszállásolására egyelőre még nem alkalmas. A hozzánk vezető utak elég rossz állapotban vannak,  de ígéret van arra, hogy az idén felújítják. Egy kis traktor és ahoz tartozó eszközök segítik a szőlőművelés hatékonyságát.

Borkóstolót tartunk a közel 45 fő befogadására alkalmas borkóstoló termünkben. Szervezünk kirádulást a szőlőhegyre, valamint pincelátogatást is. Fesztiválokon veszünk részt. Esküvőre palackozást vállalunk.

A szőlőtermesztés és borkészítés már nagyapáink idejében is jellemző volt ezen a tájékon, viszont ezelőtt főleg az izabella szőlő volt a honos faj. 2011-2013 között történt az új nemes szőlőfajták telepítése mintegy 2,5 hektár területen. Borszőlő és csemegeszőlő egyaránt megtalálható a helyen, körülbelül fele-fele arányban. 4 féle száraz vörös és 4 féle száraz fehér bor készül ezekből a fajtákból. Id. Simon István és ifj, Simon István, mint apja és fia közös ötlete és álma valósult meg a nemesített szőlőfajták ültetésével,  illetve ezen fajtákból készült borok megtermelésével.

Ízelítő webshopunk kínálatából
Kárpátok Bora
Fehér 2016 (0,75L)
Fehér | Száraz | 12,5% alk.

3.500 Ft

További információ

Kárpátok Bora
Olaszrizling (0,75L)
Fehér | Száraz | 12,5% alk.

3.900 Ft

További információ

Kárpátok Bora
Kárpáti Szerelem (0,75L)
Vörös | Száraz | 13,0% alk.

2.900 Ft

További információ

Kárpátok Bora
Kárpátor 2016 (0,75L)
Vörös | Száraz | 13,5% alk.

5.000 Ft

További információ